Povijest Boričkog arapskog konja

Go down

Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  FEKHRA on ned pro 16, 2007 11:37 pm

Uzgojni cilj matične ergele Borike 1895.g. bio stvoriti idealnog konja za oplemenjivanje bosansko brdskog konja. Prema tome,u stvaranju takvog konja učestvovala je Austro-Ugarska monarhija sa svojim najboljim konjima iz svojih najboljih ergela (Babolna, Radautz i poljska ergela Slawuta). Ergela Borike je od 1895.g. počela uvažati punokrvne konje iz Sirije, sve do 1919.g. kada su ubacili čistokrvnog šagija pastuha 19 Šagija X-XII kojeg su pripuštali na punokrvne i polukrvne arapske kobile. Kasnije je Hrasnica u svojim djelima naveo još neke konje koji nisu bili čistokrvni,a ciljano su se pripuštali na taj uzgoj. Ekstremni uvijeti na ergeli (niske temp. do -40, vukovi, medvijedi, duge zime, malo hrane) nisu bili pogodni za opstanak i kvalitetni uzgoj čistokrvnog pustinjskog konja, pa je zbog toga veliki broj uveženih konja iz Sirije obolio i uginuo, zato su ubacivani i "nečisti" konji iz najboljih Evropskih ergela. Nakon 110.g. uzgoja konj je ostao fenotipski identičan izvornom arapskom konju. Kvaliteta te naše genetike je dokazana tako da je parenjem u srodstvu dobiven najbolji i najljepši materijal- dokaz 100-godišnjeg kvalitetnog selekcijskog rada. Nakon svega stvoren je vrlo lijep, čvrst, otporan i izdržljiv arapski konj, koji je vrlo cijenjen i izvan naše zemlje, što govore podaci o velikom broju prodanih konja u Njemačku i šire nakon II. svijetskog rata. Imamo priliku da sačuvamo ovaj hvale vrijedan uzgoj, jer je Hrvatska jedina šansa za opstanak te genetike.
Mi kao takvi, želimo se samo dokazati u sportu i van naših granica, a Svijet nek nas svrsta gdje god želi, a mi smo svijesni kakvog arapskog konja imamo!

Od 20-tih godina prošlog stoljeća Evropa je počela razmišljati o izložbama arapskih konja, odnosno o uzgoju izložbenih arapskih konja. Od tada je sudbina i budučnost arapskih ratnih konja krenula "krivim" smjerom. Od pravih čvrstih, otpornih i vijernih ratnih konja počeo se stvarati atraktivan, lepršavi show konj. Prestalo se voditi računa o kvaliteti kopita, karaktera, uporabnosti konja. Počelo se pariti samo lijepo s lijepim, bez obzira na sve ostale karakteristike. Težilo se samo malim,suhim,glavama sa konkavnim profilom. Zbog toga su se kod izložbenih konja izgubile performanse trkačeg konja (zbog udubljene nosne linije smanjuje se direktan protok zraka, koji je za trku itekako potreban).
Nedavno je jedan šeik poručio evropskim uzgajivačima arapa: "JEDINO ŠTO JE ORGINAL ARAPSKO NA VAŠIM KONJIMA JE OGLAVINA!"
Danas se razlikuju u arapskom konjskom svijetu trkači konji, izložbeni konji, endurance konji, koji jedni s drugima nemaju nikakve veze. Kako se razlikuju po upotrebi, tako se razlikuju i po eksterijeru.
Naš arapski konj koji je uzgajan više od 110.g. u uvjetima koje smo naveli prije, ostao je nepromjenjen i izgledom i karakterom, s time da je očeličen u uvijetima koji nisu nimalo slični onima u njihovoj pradomovini.
Svima onima koje detaljnije zanima nastanak našeg arapskog konja preporučamo "bibliju" NAŠ ARAPSKI KONJ (1932.g.) dr.ing.Grković Milan, te u dijelima i radovima F.Hrasnice i A.Ogrizeka.
avatar
FEKHRA
Admin

Female Broj postova : 359
Age : 43
Location : Kutina, Hrvatska
Registration date : 16.12.2007

Korisnički profil http://borickiarapskikonj.4umer.com

[Vrh] Go down

Re: Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  FEKHRA on ned pro 16, 2007 11:42 pm

Prije 110g. Austro-Ugarska monarhija je trebala za potrebe vojske na području Bosne i Hercegovine (ergela Boroke) stvoriti čvrstog brdskog konja, a za to joj je bio potreban arapski konj kao oplemenjivač. Pa su radi toga odlučili iz Sirije uvesti čistokrvne arapske konje. 1895.g. je počro uvoz prvih arapskih grla, koji se nastavio i slijedečih 15-tak godina. Pošto je pustinjski konj bio teško prilagidljiv u uvijetima B i H puno je grla uginulo, jer se nisu mogli aklimatizirati, pa se nastavio i uvoz arapskih punokrvnih i polukrvnih konja iz evropskih ergela Radautz, Babolna i Slawuta, koji su bili prilagođeni na ovu klimu. Takav selekcijski uzgojen arapski konj služio je kao oplemenjivač bosansko brdskog konja i sačuvan je do dan danas.
Što se tiče uzgoja arapa u Đakovu: počeo je 1506.g(osnivanje ergele) i završava 1806-te g., kada se napušta uzgoj arapskih, a započinje uzgoj lipicanskih konja.
Naši današnji arapski konji nemaju krv đakovačkih arapskih konja, nego krv boričkih konja.
Krajem XIXst. arapski uzgoj u Hrvatskoj je počeo nazadovati zbog intenziviranja poljoprivredne proizvodnje, zamjenjen je lipicancima i noniusima.
avatar
FEKHRA
Admin

Female Broj postova : 359
Age : 43
Location : Kutina, Hrvatska
Registration date : 16.12.2007

Korisnički profil http://borickiarapskikonj.4umer.com

[Vrh] Go down

Re: Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  FEKHRA on ned pro 16, 2007 11:43 pm

Borički arapski konj je stvaran isključivo na brdskim i planinskim terenima Bosne i Hercegovine, pa se zbog toga noseči na svojim leđima jahače i vojni teret razvio u vrlo snažnog jahačeg konja. Kao jahači vojni konj je ispao iz upotrebe jer je Evropa tražila višeg modernijeg konja. Krajem XIX. i početkom XXst. konj je kao ratno sredstvo polako počeo gubiti funkciju, zamjenjen je modernijom ratnom mehanizacijom. Pa su konji u vojnoj službi preuzeli ulogu paradnog konja ( u tipu konja trakenerske pasmine). Ipak je na području bivše Juge zadržan bosansko brdski konj i arapski konj kao vojni tovarni i jahaći konjsve do 60-tih godina XXst..
P.S. očito da su im arapčići bili pre temperamamentni ( što nama uopće ne smeta, naprotiv... )
avatar
FEKHRA
Admin

Female Broj postova : 359
Age : 43
Location : Kutina, Hrvatska
Registration date : 16.12.2007

Korisnički profil http://borickiarapskikonj.4umer.com

[Vrh] Go down

Re: Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  FEKHRA on ned pro 16, 2007 11:52 pm

Naši arapski konji rezultat su teškog i dugog puta prilagodbe jedne polupustinjske pasmine na naše prilike.

Uvid u to s kakvim se problemima morao nositi uzgoj arapskih konja daju i A.Ogrizek i F.Hrasnica u svojoj knjizi «Uzgoj konja»:

«Uvozom originalnih arapskih pastuha i kobila te parenjem s grlima porijeklom iz madžarskih, austrijskih i poljskih ergela izmijenila se gojidbena izgradnja i stvoren je tip našeg arapskog konja.»

«Melecki navodi zanimljive podatke o prilagođivanju originalnih arapskih pastuha u Bosni.
Pastusi uvedeni u Bosnu slabo su jeli, bili su kao iznureni, pobolijevali su od katara crijeva. Ukoliko su ti pastusi odmah poslani u pripusne stanice, nerado su opasivali i slabo su oplođivali, te je ostao znatan broj jalovih kobila.
Od uvezenih kobila, koje su po importu opasane uvezenim pastusima, ostala je upravo polovica jalova.
Prilagođavanje je utjecalo na temperament i ćud. Arapski pastusi Šehun i Mešhur teško su se aklimatizirali. U kondiciji su znatno opali i postali su veoma nervozni i zloćudni.

Importirana su grla pobolijevala na organima za disanje.
Od 27 importiranih kobila izlučeno je vremenom 10 sipljivih kobila, što iznosi 37%.

U toku 50 godina pod utjecajem klime i uzgojnog rada izmijenilo se tjelesno ustrojstvo.
Najbolje nam to pokazuju slike importiranih arapskih grla i ergelskih grla posljednjih godina.

Međutim se klimatski utjecaji osjećaju i unutar užih regiona, što se vidi iz podataka Meleckog. Arapska je ergela 1920.godine preseljena iz Modriča (gdje je bila u toku rata 1914.-1918.) s nadmorske visine od 80 m u Rogaticu na visinu od 600 m. Razlika između posavske i planinske klime, te ranog proljeća u Modriču i hladnog i vlažnog proljeća u Rogatici, utjecala je u znatnoj mjeri na ergelska grla. Starije kobile i najmlađa ždrebad oboljela su na probavnim organima (katar želuca i crijeva), opala su u kondiciji, linjanje dlake oteglo se do u kasno ljeto. Trajanje bređosti kod svih kobila produžilo se za oko 20 dana. Ždrebad te godine (1920.) prema ždrebadi iz 1919. i 1921. godine zaostala su u rastu i razvoju. Postotak jalovosti iz pripusne sezone 1920. bio je najveći u poredbi sa suždrebnosti prije i poslije te godine.»

«Arapski konji bivše državne ergele Goražde zimovali su u Goraždu i tu su provodili 2/3 godine u staji ili u malim u kišno doba do koljena blatnim ispustima. Takav način držanja uz jedva dostatnu hranu nije mogao ostati bez utjecaja na rast i razvoj grla u ergeli. Ta su grla bila slabog tjelesnog ustrojstva, uska, visokonoga, izgladnjela, mršava. Komisija za pregled ergele u godini 1914. izlučila je 30 kobila i 45 ždrebadi, a to je sve prodano javnom dražbom u Sarajevu. U ergeli je ostalo svega 9 kobila i 8 ždrebadi. Kod toga je opet učinjena druga greška, jer su izlučena mnoga grla odlična porijekla, budući da se kod pregleda ocjenjivala više kondicija nego rasplodna vrijednost grla.»
avatar
FEKHRA
Admin

Female Broj postova : 359
Age : 43
Location : Kutina, Hrvatska
Registration date : 16.12.2007

Korisnički profil http://borickiarapskikonj.4umer.com

[Vrh] Go down

En Nasira

Postaj  Anglo A on čet pro 27, 2007 3:27 pm

Sta mi mozete reci za En Nasiru211 XII 1934 Gorazde?neznam jel pase tu?Hvala
avatar
Anglo A

Male Broj postova : 35
Registration date : 19.12.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

211 En Nasira XII

Postaj  enver on sri sij 09, 2008 10:48 pm

Oždrijebljena na Borikama 1930. godine od oca 31 O'Bajan III i majke 131 En Nasira IV.
Uvedena u knjigu rasplodnih kobila 1935. godine. Ostavila više dobrih potomaka među kojima su najznačajniji pepinjerni pastusi 51 Siglavy VI i Kuhaylan Zaid II - 1.

enver

Male Broj postova : 39
Registration date : 20.12.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

Re: Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  FEKHRA on čet lis 29, 2009 11:38 pm

avatar
FEKHRA
Admin

Female Broj postova : 359
Age : 43
Location : Kutina, Hrvatska
Registration date : 16.12.2007

Korisnički profil http://borickiarapskikonj.4umer.com

[Vrh] Go down

Re: Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  FEKHRA on čet lis 29, 2009 11:41 pm

Gadafijevo sedlo

avatar
FEKHRA
Admin

Female Broj postova : 359
Age : 43
Location : Kutina, Hrvatska
Registration date : 16.12.2007

Korisnički profil http://borickiarapskikonj.4umer.com

[Vrh] Go down

Re: Povijest Boričkog arapskog konja

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.